reklama

Pavel Telička je předním českým expertem na záležitosti Evropské unie. Někdejší eurokomisař v roce 2013 navázal spolupráci s Andrejem Babišem a o rok později vedl jeho hnutí do evropských voleb. ANO uspělo a Telička se stal europoslancem. Postupně byl ale vztah Babiše a Teličky stále více napjatý. Spory vyvrcholily loni v říjnu, když se Telička s hnutím ANO rozešel. Mandát europoslance si ale ponechal.

Telička se postupně stal hlasitým a otevřeným kritikem některých Babišových postojů. A střetli si i teď v otázce kdo má být českým prezidentem. Nový český premiér podpořil Miloše Zemana a Teličkova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Podpora je Zemana je, a říkám to nerad, gólem do vlastní brány, popřením mnohého, co zaznělo u zrodu hnutí, jakož i nezodpovědností z hlediska budoucnosti země“ píše europoslanec na svém twitteru. „Veškerá zdůvodnění jsou neopodstatněná a neobstojí“ pokračuje Telička.

I když hnutí ANO oficiálně podpořilo stávající hlavu státu, najdou se mezi jeho představiteli i podporovatelé Jiřího Drahoše. Bývalého šéfa Akademie věd podporuje například brněnský primátor Petr Vokřál, nebo europoslankyně za ANO Dita Charanzová.

“Pan kolega své vazby na ANO již před časem zcela přerušil. Vyjadřuje tedy svůj osobní názor, což je zcela legitimní, ale osobně nevidím důvod, proč jeho slova více komentovat. Neznamená to ale, že by byl Miloš Zeman mojí volbou mezi prezidentskými kandidáty. Sama jsem již před a nakonec i po prvním kole prezidentských voleb dala své preference jasně najevo“ řekla pro EuroZprávy.cz europoslankyně. Připomněla tak svoji dřívější podporu Jiřího Drahoše.