Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemana jsem respektoval, ale on jen uráží lidi, nepřizná chybu a je vulgární, tvrdí profesor

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Facebook

Praha - Podle profesora imunologie na Přírodovědecké fakultě University Karlovy, Václava Hořejšího, je zvláštní, že prezident Miloš Zeman je pro leckteré voliče zastáncem těch chudších vrstev, třebaže pro jejich blaho ve své funkci nic neudělal.

"Nevšiml jsem si ale, že by se skutečně zasazoval o zájmy těchto lidí (hlavně těch třeba dolních dvou milionů), že by systematicky upozorňoval na jejich problémy a navrhoval, resp. prosazoval opatření, která by jim pomáhala," uvedl na svém blogu profesor Václav Hořejší. Molekulární imunolog k tomu dodal, že dle jeho názoru prezident Miloš Zeman ani neangažoval pro řešení obřího problému sociálního bydlení, vyloučených lokalit, bezdomovců, exekucí a dluhových pastí. 

Hořejší připisuje Miloši Zemanovi i schválení několika problematických privatizačních projektů. Jmenovitě třeba kauzu OKD, ve které byl na úkor desetitisíců zaměstnanců velkoryse "obdarován" Zdeněk Bakala. Je třeba dodat, že politicky odpovědným má být tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Hořejší si rovněž nevšiml, že by Miloš Zeman odsoudil útok Spojených států amerických na Irák. Jako někdejší premiér vlády odsouhlasil útok NATO proti Jugoslávii. "Jako snad jediný vrcholný představitel demokratického státu nadšeně uvítal volební vítězství Donalda Trumpa. Trapné byly některé jeho projevy oddanosti čínským představitelům," míní bývalý ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

Současná hlava státu dle Hořejšího demagogicky operuje s problémem migrantů a uprchlíků, jako kdyby naší zemi hrozilo nějaké vážné nebezpečí. Nejvíce jej ale dráždí skutečnost, že používá "odporná" hesla na billboardech, kde se vymezuje proti imigrantům a Jiřímu Drahošovi. Nechápe, jak se může vrcholný politik jeho formátu chlubit tím, že uráží lidi, neomluví se za chybu, nebo že používá vulgární slova. "Zdá se, že ta údajná Zemanova blízkost "obyčejným lidem" se omezuje hlavně na okázalé předvádění záliby v bůčku, slivovici, cigaretách a vulgaritách, a podlézání hluboce zakořeněným xenofobním instinktům (bohužel velké) části tohoto národa," míní profesor Hořejší.

Molekulární imunolog přiznal, že Miloše Zemana respektoval. V prvním kole přímé volby prezidenta před pěti lety volil Jiřího Dienstbiera, ve druhém volit nešel. Přesto doufal, že se Miloš Zeman ve funkci bude chovat rozumně, velkoryse, důstojně a stane úctyhodným prezidentem. "Pravý opak byl pravdou. Pevně proto doufám, že na druhé období už zvolen nebude," přeje si profesor imunologie na Přírodovědecké fakultě University Karlovy.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy