Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk Unipetrolu se zvýšil. Rekordně rostly i tržby

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Praha - Hospodářské výsledky Unipetrolu za loňský rok jsou rekordní. Petrochemický holding zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply dokonce o 39 procent na 122,5 miliardy.

K dobrým výsledkům Unipetrolu pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

I loni v prosinci postihl areál Unipetrolu v Litvínově požár. Rafinerie pak omezila provoz výrobní jednotky vodíku a čpavku, plně byla výroba obnovena letos v lednu. Podle Unipetrolu byl ale provoz obou rafinerií za rok 2017 celkově stabilní. Využití výrobní kapacity se meziročně zvýšilo z 62 procent na 90 procent a objem zpracované ropy stoupl téměř o polovinu na 7,9 milionu tun.

V rafinérské a petrochemické části vykázal loni holding provozní zisk 13,5 miliardy, což bylo o 21 procent více než v roce 2016. Prodejní objem u rafinérských produktů stoupl o devět procent na 6,8 milionu tun.

U petrochemických produktů dosáhl růst dokonce 86 procent na zhruba dva miliony tun, podle holdingu díky značnému zvýšení využití etylenové jednotky. Její provoz v létě roku 2015 omezil až do podzimu 2016 požár.

V maloobchodu loni Unipetrol zvýšil provozní zisk skoro o polovinu na 1,4 miliardy korun. Podle holdingu k tomu přispěl větší prodej paliv, postupné převzetí desítek čerpacích stanic OMV i rozvoj sítě občerstvení Stop Cafe. Tržní podíl čerpacích stanic Benzina, které holdingu patří, se zvýšil, a dosáhl tak k loňskému říjnu 20,5 procenta.

Témata:  Unipetrol ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy