reklama

Vojáci budou vedle evropských zemí cvičit například ve Spojených státech, v Kanadě, v Jordánsku, v Nigeru a Burkině Faso a v Gruzii. V Česku se má konat obdobný počet vojenských cvičení jako minulý rok.

Podle informace, kterou dnes projednali poslanci, se v ČR uskuteční 69 vojenských výcviků, loňská zpráva pojednávala o 70 cvičeních. Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že na cvičení je v rozpočtu 151,9 milionu korun.

"Vojenská cvičení se zahraničními partnery jsou klíčovým nástrojem k dosažení potřebné úrovně připravenosti sil a prostředků resortu ministerstva obrany k obraně České republiky a spojenců," stojí v informaci. Cvičení slouží také k ujištění spojenců o platnosti závazku kolektivní ochrany a k demonstraci schopností a odhodlání Severoatlantické aliance k vlastní obraně.

Mezi poměrně nákladná cvičení patří výcvik v Norsku pojmenovaný Trident Juncture 2018, kterého se zúčastní 200 českých vojáků protiletadlového raketového pluku. Náklady se odhadují na 26,3 milionu korun. Ještě početnější zastoupení bude mít Česko na cvičení Lampart v Polsku. Na výcvik armád zemí visegrádské čtyřky by mělo odjet 650 českých vojáků. Bude stát podle odhadů 16,7 milionu korun. Do afrického Nigeru a Burkiny Faso odjedou čtyři příslušníci speciálních sil.