Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je prý připraven v kauze Russiangate vypovídat pod přísahou, právní ale jeho slova mírní

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Praha - Americký prezident Donald Trump prohlásil, že je připraven vypovídat pod přísahou před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který prověřuje údajné ruské ovlivňování prezidentských voleb v USA v roce 2016. Deník The New York Times připomíná, že výpověď pod přísahou znamená předstoupit před takzvanou velkou porotu.

"Vlastně se na to těším. Udělal bych to pod přísahou," řekl Trump. Rozhovor by se podle něj mohl konat za dva až tři týdny.

Trumpův právník Ty Cobb ale později uvedl, že prezidentova slova byla unáhlená. Trump podle něj pouze vyjádřil ochotu se s Muellerem setkat, nikoli vypovídat před takzvanou velkou porotou. "Je ochoten se s nimi (s vyšetřovateli) setkat, ale bude se řídit radou svého právního zástupce," uvedl Cobb.

Velkou porotu složenou z občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že dotyčný bude obviněn, umožňuje ale vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi nebo získat důležité dokumenty. Výslechy, které vedou agenti a prokurátoři, nejsou vedeny pod přísahou, avšak lhaní FBI je kvalifikováno jako těžký zločin.

Zvláštní vyšetřovatel se podle tisku chce prezidenta ptát na důvody odvolání jeho poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna a ředitele FBI Jamese Comeyho. Ten tvrdí, že ho Trump žádal, aby zastavil vyšetřování podezřelých styků Flynna s ruskými občany.

Pátrání po ruském vlivu na volby se zatím týkalo několika prezidentových přímých spolupracovníků. Bývalý bezpečnostní poradce Flynn a člen Trumpova volebního štábu George Papadopoulos se přiznali, že vyšetřovatelům FBI lhali. Někdejší šéf volebního štábu Paul Manafort a jeho kolega Richard Gates jakoukoli vinu popírají.

Mueller jako prvního člena americké vlády podrobil výslechu ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Vyšetřovatele podle listu The New York Times zajímalo, zda prezident Trump po převzetí funkce bránil průchodu spravedlnosti. Vyslechl také šéfa CIA Mikea Pompea, podle televize NBC jako svědka ohledně Comeyho odvolání.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy