Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajistil zlaté padáky. Exhejtman vyvázl s podmínku

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Bývalý ústecký hejtman za ODS Jiří Šulc dostal tříletý podmíněný treste. Podle verdiktu Okresního soudu v Ústí nad Labem v době, kdy předsedal výboru Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, vyplatil úřad takzvané zlaté padáky exředitelům Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi.

Soud shledal Šulce vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku a vyměřil mu trest v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zároveň mu uložil, aby v rámci svých možností uhradil způsobenou škodu. Podmíněný trest soud uložil za stejný delikt i třem bývalým ředitelům úřadu Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové a právníkovi Janu Martinovskému.

Šulc podle soudu instruoval úřad, aby Kušnierzovi, jenž byl ve vazbě, byla vyplacena konkurenční doložka. Červinka, Markvart a Martinovský ji podle něj připravili, a Kušnierz tak získal 740.000 korun.

Obdobná konkurenční doložka byla uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a nakonec odsouzen za ovlivňování projektů ROP Severozápad. Soud potrestal i Havlicovou, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. Úřadu tak podle soudu vznikla škoda přes 580.000 korun.

Markvartovi soud uložil souhrnný trest, poprvé byl soudy potrestán již loni za machinace v ROP Severozápad. Nově mu soud vyměřil tříletý trest s odkladem na tři roky a uložil mu i pětiletý zákaz činnosti. Červinka, Havlicová a Martinovský dostali trest odnětí svobody šest měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Stejně jako Šulc se mají podílet na náhradě škody.

Témata:  Jiří Šulc ROP severozápad soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy