Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi ANO a ČSSD krachlo i vyjednávání o programových bodech

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - ČSSD nebude pokračovat ani v programových rozhovorech s hnutím ANO, protože je nelze oddělit od jednání o možné vládní spolupráci. Usneslo se na tom dnes grémium ČSSD. Podle Milana Chovance bude záležet na hnutí Andreje Babiše, zda po sjezdu ČSSD osloví nové vedení strany a bude chtít rozhovory obnovit.

"Sociální demokracie bere na vědomí ukončení jednání a nebude v nich pokračovat. Programová jednání jsou součástí jednání o vládě, nelze to oddělovat," shrnul závěry jednání grémia Chovanec.

"Vedli jsme normální odbornou debatu a říkali jsme partnerům, že na sjezdu chceme projednat případnou nabídku, kterou od nich obdržíme, ať už ve formátu podpory menšinové vlády nebo podpory nějakého většinového řešení. Tato jednání oni zrušili, zadrhla se a my nemáme důvod v nich pokračovat. My nemáme přece důvod doprošovat se Andreje Babiše, aby s námi jednal," řekl Chovanec.

Sociální demokracie ve čtvrtek oznámila, že ANO rozhovory přerušilo. Babiš k přerušení rozhovorů řekl, že vnímal v ČSSD nejednotné názory.

Podle Chovance ale ve vedení ČSSD nepanují spory ohledně podmínek, za kterých by strana přistoupila k podpoře vlády nebo k vládní účasti. "Já jsem nenašel nějaká proudy, všichni jsou zajedno," řekl. Zopakoval, že ČSSD odmítá podporovat vládu s trestně stíhaným premiérem. Babiš, kterého ANO označuje za jediného svého kandidáta na předsedu vlády, byl obviněn z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo.

Hnutí ANO, jehož menšinová vláda v lednu nedostala důvěru Sněmovny, má 78 poslanců, ČSSD 15. Pokud by vytvořily koalici, museli by v dvousetčlenné Sněmovně získat podporu ještě dalšího uskupení. Potřebovali by buď osm poslanců, kteří by koalici aktivně podpořili, nebo 15 poslanců, kteří by při hlasování odešli ze sálu.

Témata:  Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy