reklama

Okamura podobně jako při prvním kole před 14 dny řekl, že vyšel z usnesení SPD. Sympatizanti hnutí mají volit kandidáta, který prosazuje přímou demokracii, má záporný postoj k přijímání migrantů a islamizaci společnosti, vlastenecké cítění a hájí národní zájmy.

Zeman měl podle Okamury navrch v první debatě prezidentských kandidátů, která se uskutečnila v úterý na televizi Prima. Ve čtvrtečním duelu na České televizi podle něj Jiří Drahoš také nepřesvědčil. Ať vyhraje kdokoliv, je Okamura s prezidentem připraven jednat, pokud bude ochota i z druhé strany.

Filip stejně jako v prvním kole podpořil Zemana. Předseda komunistů se domnívá, že prezident se bude na vyjednávání podmínek pro Čechy žijící v Británii podílet. Se zástupci Británie dojednává podmínky jejího odchodu z Evropské unie společný vyjednávací tým EU, jeho mandát vychází z priorit stanovených jednotlivými členskými státy. Posuny v jednání schvalují lídři unijních zemí. Britský ministr zahraničí Boris Johnson loni v září při návštěvě Prahy ujistil, že Británie i po svém odchodu z EU zajistí zachování práv evropských občanů na svém území.

Drahoš Filipa i v televizní debatě "trochu zklamal". "Spíš mě zarazily některé věci, které on nevnímá jako akutní pro Českou republiku. V tomhle ohledu mám strach, že každé zaškobrtnutí nebo nevyjádření se včas může pro nás znamenat poměrně složitou dobu," uvedl Filip.

Dodal, že jej zklamal názor lidí, kteří tvrdili, že není rozhodující, kdo prezidentský úřad bude zastávat. Filip se domnívá, že právě například s ohledem na vystoupení Velké Británie z Evropské unie získává pozice českého prezidenta na významu.