Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce volit bez účasti médií

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Budapešť – Na rozdíl od většiny lídrů českých politických stran nebude premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš předem oznamovat, kdy se zúčastní druhého kola prezidentských voleb. Hlas chce odevzdat bez účasti médií. 

V Budapešti, kde se Babiš účastní summitu zemí visegrádské skupiny, to dnes řekla mluvčí vlády Barbora Peterová. Babiš ve volbách hlasuje ve středočeských Průhonicích.

Před prvním kolem volby informoval, že bude podporovat současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Označil to za svůj vlastní názor. Po prvním kole, ze kterého Zeman postoupil spolu s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem, Babiš prezidentovi poradil zbavit se kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého a doporučil mu, aby jasně deklaroval, že nechce orientaci země na východ.

Počátkem tohoto týdne pak ANO vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Zemanovi.

Babiš ve středu předal Zemanovi demisi své menšinové vlády, která ve Sněmovně nedostala důvěru. Prezident demisi přijal a vzápětí Babiše pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu. Zeman také řekl, že pokud nebude zvolen opět prezidentem, nebude po Babišovi chtít doložit podporu většiny poslanců a jmenuje ho v únoru premiérem. Před tím prezident uváděl, že pro druhé jmenování premiérem bude chtít od Babiše potvrzenou podporu sněmovní většiny.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy