Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Devět pražských částí dodnes nemá schválený rozpočet

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Nejméně devět městských částí nemá schválený rozpočet. Deset radnic vstoupilo do nového roku v rozpočtovém provizoriu, jedna z nich schválila rozpočet v lednu.

Mohou platit pouze chod městské části a nemohou investovat. Radnice smí využívat pouze jednu dvanáctinu rozpočtu schváleného na minulý rok.

Městská část nemůže svůj rozpočet schválit dříve než pražský magistrát, neboť je od něj odvislý. Až tehdy radnice zjistí, s jakými částkami mohou od hlavního města počítat, jaký projekt bude a nebude mít podporu. Zastupitelé Prahy rozpočet na letošní rok schválili 30. listopadu. Rozpočet na rok 2016 byl ale schválen až 17. prosince. O rok dříve se zastupitelé na podobě rozpočtu neshodli a Praha vstupovala do roku 2015 v rozpočtovém provizoriu.

Kvůli krátkému času na přípravu rozpočtu Praha 9 začíná nový rok pravidelně provizoriem. Podle místostarosty Tomáše Portlíka (ODS) je to výhodnější, protože návrh rozpočtu může lépe reagovat na potřeby, které se objeví už v prvním kvartálu. V provizoriu bude radnice fungovat minimálně do března, na kdy je naplánované jednání zastupitelstva, které by mělo rozpočet projednat.

Omezené možnosti investic má dále Praha 2, Praha 7, Praha 8, Praha 10, Praha 12, Praha 13, Praha 15, Praha 17 a Praha 18. V provizoriu začala rok 2018 také jedenáctá městská část. Její zastupitelé však schválili rozpočet po dlouhých jednáních ve čtvrtek 18. ledna. Praha 11 bude hospodařit se schodkovým rozpočtem, počítá s příjmy ve výši 393,9 milionu korun a výdaji 496,4 milionu.

Témata:  Praha

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.