Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o volby je vysoký, účast překonala 60 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Česku druhým dnem pokračuje finále prezidentských voleb. Lidé vybírají mezi současnou hlavou státu Milošem Zemanem a bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem.

Volební místnosti se uzavřou ve 14:00, výsledky by měly být známy do pozdního odpoledne. Z 8,4 milionu voličů se do dnešního poledne zúčastnila zřejmě víc než polovina, podle řady volebních komisařů je zájem vyšší než v prvním kole před dvěma týdny. Voleb v Česku si všímají zahraniční média.

Volby se odehrávají v poklidu. V pražské Moravské ulici si lidé stěžovali na to, že dostávali dva lístky se Zemanovým jménem, náměstek ministra vnitra Petr Mlsna to nepovažuje za významné. "Je to v podstatě detail, kdy volební komise měla slepené lístky a nevšimla si toho a dala voliči dva lístky jednoho kandidáta," uvedl. Podobné problémy se ojediněle vyskytly už v prvním dni voleb.

Nadpoloviční účast hlásí například Praha, střední Čechy, a některé volební okrsky na Vysočině a v moravských krajích. V Ústeckém kraji zatím odevzdalo svůj hlas kolem 45 procent voličů, v Plzeňském kraji zhruba polovina. V lyžařských střediscích nebo lázních zvyšují účast lidé s voličskými průkazy.

Nad 62 procent, kterým se blížila celorepubliková volební účast v prvním kole, se dnes před polednem dostal počet voličů třeba v Praze 6, v Pacově na Pelhřimovsku nebo v některých malých obcích v Královéhradeckém kraji. V Lubné na Brněnsku už hlasovalo skoro 96 procent voličů, na jiných místech ale zatím účast nebyla ani třetinová.

Témata:  volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy