reklama

Jeho vítězství považuje agentura Reuters za "tiché uznání Zemanova tvrdého postoje proti přistěhovalectví a jeho dvoření se Rusku a Číně". "Hlasování odrazilo rozdíly mezi liberály a konzervativci, které se objevují i jinde v Evropě a ve Spojených státech," dodala agentura.

Podle agentury DPA šlo o "velmi emocionální volbu mezi politickým veteránem a akademickým outsiderem". "Češi si nakonec vybrali vyzkoušené. Proruský prezident Zeman zůstane pánem Prahy ještě dalších pět let," dodala DPA. Agentura rovněž připomíná, že Zemanova předvolební kampaně byla postavena na protiimigrační rétorice a vyhranění se proti údajnému vítání migrantů podobnému tomu v Německu.

Podle agentury AP Zeman, který "rozdělil svůj národ proruským postojem, podporou užších vztahů s Čínou a silnou protiimigrační a protiislámskou rétorikou využil rozšířeného strachu z migrace mezi Čechy a pracoval na tom, aby vylíčil Drahoše jako někoho, kdo by uvítal migranty".

Podle agentury AFP soupeření "dvou radikálně odlišných kandidátů polarizovalo českou společnost zejména v otázce přistěhovalectví a směřování zahraniční politiky země". Zeman využil podle AFP zejména podpory venkova a manuálně pracujících, zatímco Drahoše upřednostňovaly intelektuálské kruhy a velká města.