reklama

Vítězství Zemana dá podle nich i větší klid premiérovi vlády v demisi Andreji Babišovi pro vyjednávání podpory své vlády.

"Miloš Zeman dokázal zmobilizovat mnohem více voličů, než kteří ho přišli zvolit v prvním kole a dokonce i více, než kteří ho přišli volit ve druhém kole první volby," upozornil politolog Tomáš Lebeda. Podle něj je jasné, že ne všichni Zemanovi sympatizanti v prvním kole k volbám přišli. Politolog Daniel Kunštát poznamenal, že současná hlava státu dokázala zmobilizovat "mlčící masu" v určitých regionech, a to v Moravskoslezském kraji a v pohraničí severozápadních Čech.

Drahoš podle politologů nedokázal přesvědčit voliče neúspěšných kandidátů. Ačkoliv Jiří Drahoš reprezentuje v podstatě polovinu voličů, už od začátku bylo jasné, že není člověk, který by jednoznačně vyčníval, podotkl Kunštát. Chybí mu rétorické schopnosti, neměl tah na branku a roli hrála i jeho politická nezkušenost, dodal.

Aby Drahoš zvítězil, musel by za sebou postavit složitou koalici voličů, míní politolog Ladislav Mrklas. "Byla celá řada témat, která je od sebe oddalovala, některá Drahošova vystoupení byla tak vyhraněná, proevropská, že mohl ztratit část voličů ODS," uvedl. Druhým faktem, který mohl o výsledku rozhodnout, byl podle něj ten, že se Drahoš po prvním kole daleko více vyhranil proti Babišovi. "Zapomněl na to, že velmi podstatnou část jeho elektorátu v prvním kole byli voliči ANO a ti si samozřejmě přejí, aby Babiš byl premiérem," dodal.