Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Termín dostavění dálnice D3 na jih se protáhne, stavět se začne až v roce 2024

Dálnice
Dálnice
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Řidiči si budou muset na dálnici z Prahy do jižních Čech ještě počkat. Středočeská část dálnice D3 se totiž začne stavět nejdříve v roce 2024. Do té doby se ŘSD pokusí kruhovými křižovatkami a rozšířením ulevit přetížené silnici I/3.

Po dálnici D3 z Prahy na jih Čech se řidiči projedou nejdříve v roce 2028. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne se stavbou nejdříve v roce 2024. Do té doby by měly čtyři stavby hlavně ulevit přetěžované silnici I/3, první úpravy začnou ještě letos.

"Připravujeme další úseky této klíčové liniové stavby tak, aby co nejdříve propojila kontinuálně hlavní město s jihočeskou metropolí i republiku s Rakouskem," okomentoval přípravu dálnice D3 generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Největších zdržení a změn se řidiči dočkají při cestě kolem Benešova. Silnici mezi Benešovem a Mirošovicemi chce ŘSD rozšířit o jeden pruh a zároveň zde zavést střídavý režim 2+1. Výstavba nového pruhu začne už letos v červnu a potrvá asi 8 měsíců.

Na severu Benešova vznikne kruhový objezd Červené Vršky, další bude mít i křižovatka U Topolu. ŘSD si od obou objezdů slibuje zpomalení řidičů a zvýšení bezpečnosti při výjezdu z města. Oba "kruháče" by měly být dvouproudé, stavba započne nejdříve na přelomu let 2018 a 2019.

Mezi dvěma křižovatkami by se měla silnice zahloubit do 160 metrů dlouhého silničního tunelu, který chodcům umožní projít z centra města do zámku Konopiště. Jeho výstavbu ale ještě musí definitivně schválit ministerstvo dopravy. Lávku už dříve zavrhlo samo ŘSD.

Silnice I/3 patří u Benešova k nejvytíženějším úsekům v zemi, denně tu projede přes 24 tisíc vozů. Všechny úpravy silnic mezi Mirošovicemi a Benešovem vyjde celkem na 800 milionů korun.

Dálnice D3 by měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Zatím je v provozu 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem, středočeská část stále chybí. Plánování dálnice na jih Čech se táhne skoro 30 let.

Témata:  dálnice D3 Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dálnice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy