Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové kopali v místech, kudy povede D3. Hlásí nečekaný objev

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Archeologové z Jihočeského muzea objevili při průzkumu míst, kudy povede dálnice D3 u Starých Hodějovic ostatky domu z 12. století. Nález potvrzuje, že ještě před založením Českých Budějovic byla oblast celkem hustě obydlena. Ve Starých Hodějovicích, které jsou dnes periférií Českých Budějovic, existovalo v raném středověku obývané sídliště. Archeologové lokalitu zkoumali letos a své poznatky představili veřejnosti dnes u příležitosti Mezinárodního dne archeologie.

"Tušili jsme, že v oblasti Starých Hodějovic se sídliště nacházelo. Ale o tom konkrétním domu, který jsme nalezli, jsme netušili," řekl ČTK archeolog Jihočeského muzea Ondřej Chvojka.

Přestože objev spadá do období středověku, kdy už o řadě jiných míst existují v archivech písemné záznamy, archeologové tento poznatek považují za unikátní. "Sídliště ve Starých Hodějovicích zaniklo na přelomu 12. a 13. století. Dá se předpokládat, že lidé, kteří tam bydleli, se přesunuli do nově založených Českých Budějovic," řekl Chvojka.

Podobný osud zasáhl prý i řadu jiných obydlených lokalit. České Budějovice založil v roce 1265 král Přemysl Otakar II. Podle Chvojky vznik města přilákal k přestěhování řadu lidí z okolí.

Archeologové se výzkumu pod trasou budoucí dálnice D3 věnují intenzivně od roku 2013. Zatím objevili 15 v minulosti osídlených lokalit v okolí Českých Budějovic. "Za dva, tři roky, chceme udělat výstavu, kterou můžeme nazvat: Co přinesla dálnice. Spojili bychom to i s kolegy z muzea z Tábora a představili návštěvníkům všechny nálezy pod trasou D3 v Jihočeském kraji," řekl Chvojka.

Témata:  Jihočeský kraj archeologové dálnice D3 dálnice

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.