Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V českých lesích zůstávají polomy po říjnové vichřici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jihlava - Polomy v lesích Vysočiny způsobené před čtvrt rokem vichřicí Herwart se podařilo někde lesníkům zpracovat z 30 procent, jinde je jejich těžba za polovinou.

Některé úředně vydané zákazy vstupu do lesů pro veřejnost sice přestanou brzo platit, lidé by ale stále měli počítat s pohybem těžké techniky. Po říjnové vichřici spadlo některým vlastníkům a správcům lesů víc stromů než jich běžně vytěží za rok. Z lesa je potřebují dostat do jarního rojení kůrovce.

Zima s malým množstvím sněhu práce nebrzdí. Intenzivní těžbou ale trpí lesní cesty a podmáčené pozemky, protože moc nemrzne.

Mezi vichrem nejpostiženější patřilo Lesní družstvo obcí sídlící v Přibyslavi s rozsahem polomů zhruba 50.000 metrů krychlových. Zpracovány jsou asi z 60 procent, řekl ředitel Jiří Svoboda. Práce v místech s velkým množstvím popadaných stromů urychlilo nasazení tří výkonných strojů, harvestorů, které dokážou strom pokácet, odvětvit i rozřezat. Déle potrvá těžba vývratů roztroušených v lesích. "To půjde pomaleji, protože ten zbytek budou dělat lidé s pilami rukama," uvedl ředitel.

Družstvo spravuje 5700 hektarů lesů na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Do některých má veřejnost zakázáno vstupovat do konce ledna, do jiných do 10. února. "Nepočítáme s prodlužováním," řekl Svoboda k zákazům. Lidé ale budou i dál v lesích potkávat auta s mnohatunovým nákladem. "Odvážíme obrovské množství dřeva po cestách, které jsou uklouzané," uvedl ředitel. Pracoviště s velkou těžbou označují páskami.

Témata:  Vysočina lesy vichřice Herwart

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy