Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec bude na sjezdu kandidovat na šéfa ČSSD, postaví se Hamáčkovi

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Plzeň - Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec bude kandidovat na předsedu strany. Rozhodl se tak poté, co dnes získal podporu od krajské konference ČSSD v Plzeňském kraji, řekl ČTK.

Nové vedení si sociální demokraté zvolí na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové. Chovancovým soupeřem bude například stávající místopředseda strany Jan Hamáček.

Krajské konference ČSSD se dnes konají v pěti krajích. Nominaci z Královéhradeckého kraje už dostal Hamáček.

Na řadového místopředsedu strany získal nominaci hradecké ČSSD pardubický hejtman Martin Netolický. Rozhodla o tom dnes krajská konference ČSSD v Hradci Králové. ČTK to řekl místopředseda ČSSD a předseda krajské organizace Jan Birke. Nové vedení ČSSD bude volit 18. února mimořádný sjezd strany v Hradci Králové.

Hamáček, který je místopředsedou Poslanecké sněmovny, i Netolický dostali od 61 delegátů krajské konference jasnou podporu. "Jejich kandidaturu podpořilo zhruba 90 procent delegátů," řekl Birke.

Birke nebude na sjezdu funkci místopředsedy ČSSD obhajovat. Birke, který je poslancem a náchodským starostou, se chce soustředit na obhájení vítězství ČSSD v podzimních komunálních volbách v Náchodě. Ve městě by chtěl v případě volebního úspěchu pokračovat jako starosta.

V sociální demokracii bude Birke dál působit jako předseda v Královéhradeckém kraji, kterým je od listopadu 2014. Funkční období mu končí letos v listopadu. Dnes se krajská konference změnami v krajském vedení nezabývala.

Přítomnost prezidenta Miloše Zemana na sjezdu hradečtí sociální demokraté na konferenci podle Birkeho nijak neřešili. Birke pozvání Zemana na sjezd respektuje. "Pokud někdo někoho pozve, je slušnost pozvání přijmout," řekl k tomu Birke.

Témata:  Milan Chovanec Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy