reklama

Lávku nyní nahrazuje přívoz pro několik desítek lidí, který ale nemůže plout při vyšších průtocích vody. "Do konce týdne by hlavní město Praha mělo objednat velkokapacitní přívoz do stopy historického přívozu mezi Trojou a Císařským ostrovem těsně nad zřícenou lávkou," řekl starosta Troje Tomáš Bryknar. Přívoz pojme až 200 lidí a mohl by plout i při výrazně vyšším průtoku vody, který komplikuje provoz toho současného. Přívoz bude v provozu od května.

Dopravu mezi vltavskými břehy také komplikuje uzavírka Libeňského mostu z předminulého týdne. Lidé musí nyní urazit pěšky mezi nejbližšími zastávkami 450 metrů. Pokud by spoje na soumostí nezajížděly vůbec, museli by lidé jít z Palmovky do Holešovic asi kilometr. "Dnes se zavedla linka X25, která jezdí zhruba do půlky mostu, respektive přibližuje Prahu 7 a 8. Autobus zastavuje zhruba na zastávce tramvajové," řekl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský požaduje, aby byl Libeňský most opravován po částech, nebo aby v průběhu opravy byl vybudován provizorní most pro tramvaje. Podobný spojoval Prahu 7 a Troju před výstavbou Trojského mostu.

Radní Prahy 7 Lenka Burgerová řekla, že na schůzce se diskutovalo i osudu Hlávkova mostu, který je rovněž ve velmi špatném stavu. "Most má platné územní rozhodnutí a nyní se zpracovává dokumentace pro stavební povolení, ta by měla být ale hotova nejdříve v roce 2019 a předpokládaný začátek opravy mostu je v roce 2020," řekla.