reklama

Na rozdíl od některých jiných představitelů české katolické církve i jiných křesťanských společenství Duka před volbou nedal věřícím konkrétní doporučení, koho by měli volit.

"Přeji Vám do dalších let především zdraví a vědomí, že Vaše funkce prezidenta republiky znovu potvrzená, je službou. Službou všem občanům bez rozdílu. A nám společně, všem občanům této země přeji, aby to byla služba v duchu lásky a pravdy, tak, jak to připomíná prezidentská standarta," uvedl Duka ve svém dopise, který dnes na svém webu zveřejnila Česká biskupská konference (ČBK).

Duka má se Zemanem dlouhodobě dobré vztahy. V roce 2016 společně domluvili majetkové vyrovnání katolické církve a Pražského hradu a Zeman kardinálovi téhož roku 28. října udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Duku někteří věřící za jeho postoj k Zemanovi v minulosti kritizovali. Vadila jim třeba mše za představitele státu, kterou Duka sloužil v listopadu 2015 v Lánech.

Generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl po oznámení výsledků voleb vyzval k rychlému zakopání příkopů mezi tábory příznivců obou prezidentských kandidátů. Podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba výsledek volby ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl Jiří Drahoš.

Podle teologa a kněze Tomáše Halíka, známého svým dlouhodobě kritickým postojem k Zemanovi, na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit.