Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS chce zrušit povinnou školku pro pětileté děti. Valachová důrazně protestuje

Kateřina Valachová, exministryně školství
Kateřina Valachová, exministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ODS navrhuje zrušit povinnou mateřskou školu pro pětileté děti. Ze zákona chce vyřadit také povinnost školek přijímat už dvouleté děti, která má nastat za dva roky. Obě kontroverzní novinky zavedla školská novela, která byla schválena v minulém volební období.

Předkladatelé novely v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem. "Přinese také obrovský tlak na rozpočty obcí, neboť může navýšit požadovanou kapacitu školek o čtvrtinu," napsali v důvodové zprávě novely, kterou podpořil podpisem také předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Pro povinnou docházku pětiletých dětí podle autorů neexistuje žádný rozumný důvod. Nynější situace podle nich zvyšuje byrokracii školek i rodičů a náklady, které odhadli na miliardu korun ročně.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ji nezavrhuje. "V případě povinnosti přijímat od roku 2020 dětí mladší dvou let do mateřských škol se přikláním k tomu otevřít debatu o tom, zda je nutné zřizovatelům direktivně určovat další povinnosti," sdělil. V současnosti podle něho navštěvuje mateřské školy necelá polovina z celkového počtu mladších tří let.

"Jejich (navrhované) zrušení je jen laciné gesto, které nic a nikomu nepřináší. Háže přes palubu rodiče, děti a učitele," reagovala exministryně školství a nynější poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Novela ODS podle ní neřeší skutečné problémy, například otázky, kam dát dítě do školky, jak je co nejlépe připravit na start v první třídě základní školy a jak zlepšit podmínky učitelům. Z průzkumů vyplývá, že se obě opatření těší většinové podpoře veřejnosti, dodala.

Témata:  ODS mateřská škola školství Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy