reklama

Babiš znovu řekl, že lithium má těžit stát. Státnímu podniku Diamo chce zadat průzkum ložisek. "Chceme zjistit, kolik toho lithia máme. Chceme dát úkol Diamu, aby začal dělat průzkum," uvedl premiér. Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý loni v říjnu ČTK řekl, že v Česku je evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia.

Babiš dodal, že zná zahraniční firmy, které by chtěly zpracovávat lithium v Česku. Jde podle něj o korejskou a belgickou firmu, nejmenoval je ale. Ve vztahu k memorandu, které bylo uzavřeno loni na podzim, je podle Babiše třeba postupovat tak, aby nebyl stát žalovatelný.

Ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek po schůzce s těžaři řekl, že Česko uzavře do týdne k memorandu dodatek. "Je to nějaký návrh o tom, že je to neplatné. Musíme přesně formulovat ta slova," konstatoval Babiš. V souvislosti s investicemi, které už firma do průzkumu dala, uvedl, že jde o riziko podnikání.

EMH v lednu oznámila, že poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem. Podíl australských akcionářů na kapitálu společnosti podle ní činí více než 82 procent. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už v říjnu řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu. Jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, kterou spoluvlastní slovenský podnikatel Pavol Krúpa.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let plánuje dobýt 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.