Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přibudou další národní kulturní památky, nově i Svatý Kopeček

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Seznam národních kulturních památek (NKP) se rozšíří o 19 sakrálních staveb a areálů, rozhodla dnes Babišova vláda v demisi. Ministerstvo kultury, které seznam návrhů připravuje, se při každé vlně soustředí na určitý typ památek.

Ministerstvo kultury tentokrát vybralo výhradně sakrální stavby, respektive komplexy či areály. Jsou to například dva poutní areály v Libereckém kraji (v Horní Polici a v Hejnicích), poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově v Ústeckém kraji, Chlum Svaté Maří s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdalény na Sokolovsku nebo Svatý Hostýn na Kroměřížsku.

Dále poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze, poutní areál ve Svatém Janu pod Skalou, Mariánská Týnice na Plzeňsku, Svatý kopeček u Mikulova nebo Svatý Kopeček u Olomouce.

Naposledy se seznam národních kulturních památek rozšiřoval před rokem, kdy na něj přibylo 15 položek. Dosud seznam podle Památkového katalogu vedeného Národním památkovým ústavem čítal 336 položek nemovitých i movitých památek.

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je také mnohem více. Podobně jako u kulturních památek i u národních kulturních památek zákon upravuje jejich trvalý i dočasný vývoz do zahraničí a také prodej.

Témata:  národní kulturní památky vláda Ministerstvo kultury České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy