Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bývalé textilce Karnola v Krnově dál zasahují hasiči

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Krnov - Hasiči stále zasahují v bývalé textilce Karnola v Krnově na Bruntálsku, kde ráno ještě prolévají ohniska požáru a rozebírají trosky. Areál začal hořet ve středu před 16:00. Na místě musel být vyhlášen třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. S ohněm nakonec bojovalo 18 hasičských jednotek.

Během dneška by se mohlo podařit upřesnit škodu, kterou oheň způsobil. Předběžně ji hasiči odhadovali na několik milionů korun, především s přihlédnutím k historickým hodnotám. "Došetření bude na místě probíhat v následujících dnech za účasti specialistů z řad hasičů i policie," vysvětlil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Hasiči ve středu po příjezdu na místo zjistili, že je budova silně zakouřená a požár zasáhl obě její křídla ve dvou patrech. Dovnitř se dostali okny pomocí nastavovacích žebříků a povolána byla i výšková technika. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu po více než čtyřech hodinách.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin. V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení - například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší ze sedmdesátých let 19. století. Vše se před požárem dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

Krnovská továrna Karnola se dostala do hospodářských problémů zejména kvůli finanční krizi v roce 1998 v Rusku - jednom z jejích významných exportních teritorií. Textilce navíc dvakrát zasadily citelnou ránu ničivé povodně.

Začátkem letošního roku Krnov uspěl s projektem, který měl v plánu udělat z 15 let chátrající budovy muzeum a areál pro veřejné akce. Práce měly začít v příštích letech, otevřeno mělo být v roce 2020.

Témata:  národní kulturní památky hasiči požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy