Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po 10 letech konec. Vrchní soud zprostil soudce Pořízka žaloby

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes pravomocně zprostil bývalého předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka obžaloby v souvislosti s předraženou stavbou brněnského justičního areálu. Podle soudu i Pořízka se naopak podařilo mnoho prostředků ušetřit. Obhajoba bude požadovat po státu odškodnění za nemajetkovou újmu.

Soud v Olomouci potvrdil rozsudek ostravského krajského soudu, proti němuž se odvolal žalobce. Podle něj dlouholetý předseda soudu část stavby zadal firmě bez výběrového řízení, čímž způsobil státu škodu přesahující 35 milionů korun.

"Z provedeného dokazování nebylo prokázáno, že by pan doktor Pořízek nejednal s péčí řádného hospodáře, spíše naopak. Ze stanoviska generálního projektanta vyplynula potřeba dostavby obou budov zároveň, jinak by zde vznikaly vícenáklady," uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Soudce Pořízek je rád, že řízení skončilo. "Od počátku tvrdím, že mé stíhání je nesmyslné. Postupoval jsem podle pokynů ministerstva spravedlnosti a domnívám se, že jsem postupoval jako řádný hospodář," řekl. "Cítím se poškozen, protože proti mně je již deset let vedeno trestní stíhání. Jsem nevinen, žádné trestné činy jsem nespáchal ani úmyslně, ani z hlediska nedbalosti," dodal.

"Trestní stíhání bylo od počátku nedůvodné. Obžalovaný jako předseda krajského soudu nerozhodoval sám, ale v soustavě. Nevíme, proč byl obviněn a obžalován pouze on. Rozhodovalo tam více lidí, vše bylo řádně schvalováno," řekl obhájce Radek Ondruš.

Justiční areál v Brně byl dokončen v roce 2009. Stavba měla podle předpokladů z roku 2005 stát 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů vzrostla na 1,674 miliardy korun, tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady ale nakonec dosáhly 1,938 miliardy. Už v roce 2008 vydal Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, podle které byla stavba a příprava investice předražená.

Kauza se řešila deset let. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v roce 2008 podal kvůli financování víceprací na stavbě areálu na Pořízka kárnou žalobu, kterou ale odmítl Vrchní a následně i Nejvyšší soud. V říjnu 2012 Pořízka obvinila policie, v únoru 2014 padla obžaloba.

V roce 2014 ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) dočasně zprostila Pořízka výkonu funkce soudce i předsedy soudu. Po jeho rozkladu rozhodla, že Pořízek může nadále soudit, zproštění z předsednické funkce ale zůstalo v platnosti. Pořízek, který své pochybení po celou dobu popíral, působí nadále jako soudce brněnského krajského soudu.

Témata:  soudy Brno EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy