reklama

Informovala o tom Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS. Od roku 1985 bylo zjištěno 3160 případů HIV, které se u 590 nemocných rozvinulo v AIDS.

Podobný meziroční pokles nastal už v roce 2010. "Následně však vývoj počtu nových případů infekce HIV v letech 2012 až 2016 potvrdil, že trend výrazného nárůstu infekce HIV v ČR pozorovaný od roku 2002 navzdory jednoletému poklesu v roce 2011 trval," uvedla laboratoř s tím, že zveřejněná data jsou předběžná.

Téměř polovina nových případů uvádí Prahu jako své obvyklé bydliště, desetina bydlí ve Středočeském kraji. Cizinců bylo mezi diagnostikovanými 77, ze Slovenska jich pocházelo 15, z Ukrajiny 11, osm z Ruska a pět z Polska. V posledních letech je cizinců mezi novými případy HIV čtvrtina až třetina.

Bylo zjištěno 47 nových případů AIDS, u 32 lidí byla nemoc zjištěná až loni. Zemřelo 19 pacientů s AIDS. Výrazně rostou počty lidí žijících s HIV nebo AIDS, kteří potřebují specializovanou péči a antiretrovirovou léčbu. Nejčastější forma přenosu je stále sex, většina nových pacientů byli muži mající sex s muži. Testováním těhotných se podařilo zachytit šest případů HIV, pět z nich byly cizinky. HIV pozitivním se narodilo 13 dětí, sedm z nich cizinkám.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.