Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi KSČM a ANO? Filip chce vysvětlit postoj k těžbě lithia

Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Vojtěch Filip /KSČM/, předseda strany
Foto: KSČM

Praha - Spor uvnitř vlády o způsob, jakým se chce vypořádat s memorandem o těžbě lithia pod Cínovcem, ovlivnil vyjednání hnutí ANO s komunisty ohledně tolerance nově skládané vlády.

Podle informací ČTK se dnes měly sejít širší vyjednávací týmy obou stran, nakonec ale odpoledne budou jednat pouze jejich předsedové. Šéf KSČM Vojtěch Filip bude chtít od premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vysvětlit postoj k případné těžbě lithia. "My se domluvíme nějak s panem předsedou (Babišem) a potom oznámíme výsledek, až já si prostuduju to usnesení vlády," řekl Filip.

V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce České televize kritizoval Filip dodatek k memorandu, jak o jeho přípravě po čtvrteční schůzce s těžaři informoval ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO). Uvedl, že žádný dodatek by k dohodě uzavírán neměl být. "Naštvalo mě nejvíc, že jestliže hlasy ANO, KSČM a SPD v zářijové schůzi jsme schválili, že memorandum je právně nulitní, tak nemůžu k právně nulitnímu dokumentu přijmout dodatek," uvedl Filip v neděli.

Dodatek nakonec ve středu vláda neschválila a Babiš Hünera kritizoval za špatnou komunikaci. Na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl s odvoláním na usnesení Sněmovny, že memorandum o těžbě lithia je neplatné. Kabinet podle něj dal za úkol Hünerovi dojednat právní nezávaznost dokumentu. Ministr by měl také zaúkolovat státní podnik Diamo, aby provedl průzkum ložiska.

"Jednoznačně platí to, k čemu nás zavázala Sněmovna. Ta jasně řekla, že to memorandum je nulitní a že nás žádá, aby průzkum prováděl státní podnik a aby zisk z případné těžby zůstal v českých rukou," řekl Babiš.

Témata:  Vojtěch Filip Hnutí ANO KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy