Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovy výroky o státní zástupkyni Máchové? Policie má zahájit trestní řízení, rozhodl žalobce

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Žalobce vyhověl námitce státní zástupkyně Dagmar Máchové, která podala trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho výrokům o ní. Šéf hnutí ANO v České televizi obvinil Máchovou ze spolupráce s kmotry v kauze Neograph. Výroky mohly podle státního zástupce naplňovat skutkovou podstatu trestného činu pomluvy a policie má zahájit trestní řízení.

Máchová, kterou ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil funkce kvůli jejímu trestnímu stíhání, si státním zástupcům stěžovala na postup policisty Marka Valenty, který věc odložil.

Máchová na Babiše podala trestní oznámení za jeho výrok, že společně s vyšetřovatelem Pavlem Nevtípilem v minulosti spolupracovali s kmotry v kauze, při níž byl podnikatel Vladimír Sitta připraven o papírnu Neograph. Babiš také opakovaně prohlašuje, že jeho kauza Čapí hnízdo je objednávkou mafie. Kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje Nevtípil.

Dozorový státní zástupce Jan Vychyta po přezkoumání spisového materiálu dospěl k závěru, že podání Máchové je důvodné. "Policejnímu orgánu jsem v této souvislosti podal stanovisko k právní kvalifikaci a stanovil základní úkony prověřování, které bude třeba provést," sdělil Vychyta serveru.

Ze spisového materiálu je podle Vychyty zřejmé, že policejní orgán uvedené pokyny nerespektoval, a aniž provedl jakékoli úkony prověřování, podání odložil s tím, že se ve věci s odkazem na rozhodovací činnost Nejvyššího soudu nemůže již na první pohled jednat o podezření z trestného činu.

Státní zástupkyně je nyní obviněná ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění souvisí s dřívější kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu. Dozorovala například kauzu opencard.

Témata:  Andrej Babiš Neograph Dagmar Máchová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy