Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyba justice: Kauza Stehlík se kvůli posudku vrátila žalobcům

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Justice chybovala, když kvůli opatření nového znaleckého posudku vrátila státnímu zastupitelství kauzu Vladimíra Stehlíka, bývalého šéfa kladenských hutí Poldi. Krajský soud v Praze mohl situaci řešit sám, vrácením se vleklá kauza dále zdržela.

"Smysl vrácení věci k došetření, který soudy spatřovaly v opatření nového znaleckého posudku, NS neshledal," uvedla předsedkyně senátu Blanka Roušalová.

O vrácení kauzy rozhodl krajský soud v roce 2014, postup pak stvrdil Vrchní soud v Praze. Autor původního znaleckého posudku totiž zemřel. Podle justice bylo nutné opatřit novou expertizu, aby bylo možné případně klást u hlavního líčení znalci otázky. Podle Pelikána ovšem mohl posudek objednat přímo krajský soud, případně měl řešit problémy jinak, což nyní potvrdil také NS. Za použitelný označil NS také již existující posudek České znalecké.

Stehlík byl obviněn v roce 1996 spolu se synem Markem a Lubošem Pejpou. Policisté mu dávali za vinu, že neodvedl 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy, dále že s komplici poskytovali firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů. Další škoda zhruba 113 milionů vznikla údajně kvůli neoprávněnému převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel.

 

Témata:  Vladimír Stehlík Nejvyšší soud Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy