Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dienstbier v senátu neuspěl: Povinné plány sportovního rozvoje obcí jsou nesmysl

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obce by podle Senátu neměly mít nařízeno povinně vypracovat plány rozvoje sportu na svém území, což jim má uložit novela o podpoře sportu. Senátoři to dnes označovali za nadbytečnou a formální administrativní povinnost.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) zavedení povinnosti hájil s tím, že to přispěje k možnosti skutečně efektivní a transparentní podpory sportu. Plán rozvoje sportu by mohl být součástí plánu rozvoje obce, poznamenal. Reagoval tak na námitky senátorů, že zamýšlená povinnost je výmyslem ministerských úředníků bez znalosti situace v malých obcích.

Za nesmyslnou označili nutnost plánu sportovního rozvoje obcí jak předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, tak místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Upozornili na to, že obce i bez povinného plánu vědí, jaké jsou jejich možnosti podpory sportu. Podle Vystrčila by se muselo vypracovat 6253 dalších plánů, které by musely mít i obce s méně než 100 obyvateli, bez vlastních sportovišť či tělovýchovných organizací.

Novela by měla především zajistit spravedlivější rozdělování státních dotací mezi sportovní organizace. Předpokládá mimo jiné vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství. 

Letos má stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podpořit sportovce částkou 3,7 miliardy korun, příští rok by se suma mohla zvýšit na šest miliard.

 

Témata:  Senát Parlamentu České republiky obce sport

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy