Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harmonogram jednání mezi ANO a komunisty vznikne příští týden

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Jednání mezi ANO a KSČM, která se mají rozjet během příštího týdne, zatím nemají přesný harmonogram ani tematické rozdělení. Komunisté hovoří ve vztahu k Babišově druhé vládě o možné toleranci. Rokování Babišova hnutí s ČSSD zamrzlo.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že na termínech a tématech se s místopředsedou ANO a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem domluví počátkem týdne.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek uvedl, že v úterý se odehraje schůzka, na které zástupci obou stran proberou postoje k parametrům obecného referenda. Filip dál vyjmenoval, že po programové stránce je pro KSČM důležitý také plán růstu minimální mzdy a důchodů, sociální dávky, ochrana nerostného bohatství a vody a převzetí vodních zdrojů do veřejných rukou.

Komunisté vyjednávání pozastavili v uplynulém týdnu kvůli vyjasnění pozic stran k budoucnosti těžby lithia v Česku. Komunisty rozhořčilo vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) o chystaném dodatku k memorandu, které uzavřel Hünerův předchůdce s australskými těžaři.

Vládní spolupráci za určitých podmínek nevylučuje ČSSD, ANO ale jednání se sociálními demokraty zastavilo a čeká, koho postaví do čela strany sjezd v polovině února.

Témata:  Hnutí ANO KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy