Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová výbava pro obranu? Šlechtová chce nakoupit nová děla, z modernizace houfnic sešlo

Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo obrany bude nově chtít koupit nová děla. Vláda přitom původně schválila zakázku za zhruba 1,27 miliardy korun bez DPH na úpravu 33 samohybných houfnic Dana.

"Systémy DANA neodpovídají ráži a dostřelem standardům NATO. Modernizovat je jen kvůli zásobám munice ve skladech - jak je mi odůvodňováno - není řešení, ani to neopravňuje případnou veřejnou zakázku," citoval Šlechtovou server Euro.cz. Na nemodernizovaných houfnicích bude podle ministryně možné cvičit.

Zakázku na úpravu houfnic měla získat kopřivnická firma Tatra Trucks zbrojaře Jaroslava Strnada, smlouva ale podepsána nebyla.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek sdělil, že o dělech bude tento týden jednat vedení ministerstva obrany a generálního štábu.

Loni v červenci vláda rozhodla, že ministerstvo obrany nechá do roku 2020 zmodernizovat 33 samohybných houfnic Dana a koupí 17 nových děl. Samohybná kanonová houfnice 152 mm ShKH vz. 77 Dana byla vyvinuta v 70. letech, jde tak o zastaralou zbraň s krátkým dostřelem a nevyhovujícím řídicím systémem palby. O nutnosti výměny či modernizaci se mluví několik let.

Ministerstvo obrany určitý čas zvažovalo nákup 50 nových děl, která by měla shodnou ráži, a tedy i munici se spojenci z NATO. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) rozhodnutí o modernizaci starých děl zdůvodňoval nákladností pořízení nové techniky. Pokud by bylo nakoupeno 50 děl, stálo by to podle něj kolem deseti miliard. Navíc by přechod na jiný typ houfnic znamenal nutnost odepsání munice v hodnotě zhruba 3,6 miliardy korun, uváděl.

Témata:  Armáda České Republiky Karla Šlechtová Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy