reklama

Na počátku kauzu stojí reportáž Janka Kroupy ohledně pozemků, na kterých hospodaří koncern Agrofert. Podle šéfa Rozhlasu ale byly nevyvážená a neobjektivní, což dokládá také analýzou zpracovanou experty z Univerzity Karlovy. V reakci na kauzu pak Zavoral uvedl, že pracovníci rozhlasu by měli absolvovat školení, kde se Kroupovy reportáže budou ukazovat jako modelový případ, jak by objektivní zpravodajství nemělo vypadat a jak se vyvarovat chyb.

Za Kroupu se ale postavili jeho kolegové z rozhlasu, kteří podepsali petici, další novináři i Kroupův otec. „Novinář, který hájí objektivitu své rozhlasové reportáže o chování oligarchy vůči nekompetentnímu hodnocení ředitele, prý nadřazuje své ego nad zájmy rozhlasu. Pan ředitel se patrně domnívá, že by se oligarcha mohl naštvat a ředitele sesadit, což rozhodně není v zájmu ředitele ani Českého rozhlasu. Mohl by zrušit veřejnoprávní charakter rozhlasu a dosadit si do něj nového ředitele, který zajistí, že bude sloužit jeho zájmům a nebude o něm vysílat nepříznivé reportáže,“ kritizuje Zavorala na sociálních sítích Daniel Kroupa.

Šéf rozhlasu se podle něj snaží Babišovi zavděčit. „Stávající ředitel se svým rozhodným vystoupením proti egoistickému novináři prozíravě pokusil zachránit veřejnoprávní rozhlas tím, že dal oligarchovi najevo svou připravenost zajistit, že rozhlas bude sloužit jeho zájmům i bez zbytečných legislativních změn. Zda se podaří uchránit veřejnoprávní média pod oligarchickou vládou jisté není. Pan ředitel se však nemusí obávat. Svým vystoupením si nadějné vyhlídky zajistil,“ nebere si servítky Kroupa starší.

Kroupu a další zaměstnance rozhlasu v uplynulých dnech podpořil například i Marek Wollner, šéfredaktor reportážní publicistiky České televize. „Jsem rád, že se redaktoři ČRo brání proti horlivosti vlastního ředitele, který tady předvádí veřejný proces s vlastním zaměstnancem, jaký jsem dlouho nezažil (vlastně jen jednou, ale to sem teď nepatří),“ ocenil petici Wollner.

Už v minulosti uvedl, že Kroupovy reportáže za problematické nepovažuje. „O tom, že Kroupovy reportáže o Agrofertu jsou z mého pohledu v pořádku už jsem psal, proto jsem mu taky spolu s dalšími šéfredaktory vyjádřil podporu v otevřeném dopise v půlce prosince. Že si na naši práci stěžují politici, i když nemají pravdu, to je vcelku pochopitelné - ale že z vlastní iniciativy začne tímhle stylem popravovat ředitel... smutný příběh,“ dodal novinář ČT.