reklama

Některým ministrům hnutí ANO se příčí to, že by kabinet mohl opírat o důvěru SPD. Premiér v demisi Andrej Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že dva ministři s tím mají „zásadní problém“. Konkrétně jde o šéfa rezortu spravedlnosti Roberta Pelikána a šéfa české diplomacie Martina Stropnického.

Tito dva ale nejsou jediní. Podobně jako Stropnickému a Pelikánovi se spolupráce s SPD nelíbí ani ministru dopravy Danu Ťokovi. Ministryně obrany Karla Šlechtová se dříve k SPD vyjadřovala kriticky, přesto by jí politická spolupráce nevadila. „Mé názory na některé veřejné projevy SPD jsou známé. Nechme se přesvědčit, že se i toto politické uskupení bude chovat konstruktivně. Je třeba respektovat názory voličů,“ říká politička.

Sám Babiš přiznává, že nyní není tolerance od SPD na pořadu dne, čeká totiž na to, jak dopadne únorový sjezd ČSSD. Delegáti rozhodnou i o tom, jestli a za jakých podmínek se mají sociální demokraté účastnit vlády s hnutím ANO. Tuto variantu by Babiš preferoval, už kvůli napětí mezi ministry, které by se mohlo rozšířit i mezi poslance a rozštěpit sněmovní klub hnutí.

Babiš si také postěžoval, že za to, že ANO uvažuje o spolupráci s SPD mohou ostatní strany. „„Proč s námi demokratické strany nejednají seriózně? Ony nás tam tlačí, ony říkají, že s námi nebudou jednat, že stejně patříme ke KSČM a SPD. Ale s kým máme jednat, když ODS s námi jednat nechce? Bohužel, ony tu situaci vytvářejí,“ tvrdí premiér.