Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bude s obecným referendem? Strany mají na něj odlišný názor

Premiér v demisi Andrej Babiš
Premiér v demisi Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé KSČM, hnutí ANO, SPD a Pirátů budou dnes pod vedením exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) probírat návrh zákona o obecném referendu. Vyřazovat zahraničněpolitická témata z rozhodování v referendu je podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa neodůvodněné.

Podle hnutí ANO, které usiluje o získání podpory pro druhý kabinet svého šéfa Andreje Babiše, by všelidové hlasování o zahraničněpolitických tématech, například vystoupení z EU, neměl zákon připustit.

Prosazení možnosti plebiscitu o vystoupení z EU je jednou z priorit hnutí SPD, jehož hlasy by Babišovi mohly pomoct získat důvěru Sněmovny. Podle Filipa by na toto téma ale mohl vzniknout vedle normy pro obecné referendum samostatný zákon.

"K jakému kompromisu dojde, je otázka jednání," uvedl. "Které okruhy nejsou předmětem referenda? Jsou to otázky základních lidských práv, nemůže tam být daňový systém a soudnictví, všechny ostatní otázky by měly být diskutovány, případně rozhodovány v referendu," řekl Filip.

Dnešní schůzky se nebudou ze stran, které se přihlásily k zájmu o prosazení zákona, účastnit zástupci ČSSD, u nichž hnutí ANO čeká na výsledek volebního sjezdu. Filip nicméně počítá s jejich podporou v případném hlasování, k přijetí zákona bude třeba ústavní většina. "Pochybuji, že se ČSSD vzdá takového tématu, jako je referendum, to si kope hrob," uvedl.

Případnou toleranci Babišova kabinetu podmiňují komunisté dalšími programovými shodami s hnutím ANO. Filip dnes uvedl, že v postupu jsou strany sjednoceny po roztržce kolem možností těžby lithia z minulého týdne. Jednat budou experti ANO a KSČM také o daňové politice. "Když by nebyla progresivní daň, pokusíme se oživit námět na sektorovou daň," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Témata:  Vojtěch Filip referendum Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy