Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vystoupení Česka z EU? Sebevražda, míní odborníci

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Případné vystoupení České republiky z Evropské unie by bylo podle ekonomů, Hospodářské komory i Svazu průmyslu a dopravy ekonomickou sebevraždou.

Odchod z EU by znamenal ztrátu stovek tisíc pracovních míst a česká ekonomika by se podle některých dostala na úroveň Běloruska.

Zpochybňování členství Česka v EU znervózňuje některé zahraniční investory. Například dnes musel viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar vysvětlovat japonským investorům aktuální politickou situaci a její dopady na ekonomiku, upozornil dnes na twitteru. Japonce zneklidnily informace z médií, kde se mluví v souvislosti s novou českou vládou i o setrvání ČR v EU.

"Odmítáme jakékoliv zpochybňování našeho členství v EU. Vysílá to negativní signál zahraničním investorům. Zpochybňování našeho členství v EU a z něj vyplývající nejistota by zahraniční investory mohlo vést k pozastavení plánovaných investic a v krajním případě i k odchodu ze země," řekl později Špicar.

"Vystoupení ČR z EU by se dalo přirovnat k dobrovolné amputaci ruky. Vzdát se pohodlného přístupu na trh, kam vyvážíme více než 80 procent z celkového exportu, se jinak nazvat nedá," řekl hlavní ekonom Deloitte David Marek. "Vedle ekonomických přínosů je pro nás EU také důležitou právní pojistkou a do jisté míry nás tak může chránit před námi samými, což se někdy také může hodit," dodal ekonom.

Témata:  EU czexit

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy