Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO a SPD rozpracují tři desítky programových priorit

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Expertní týmy hnutí ANO a SPD příští týden rozpracují tři desítky priorit, které chce SPD prosadit přes vládu skládanou premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Při podpoře od SPD a KSČM by to měl být podle ANO kabinet odborníků, řekl po dvouhodinovém jednání s lídry hnutí ANO předseda SPD Tomio Okamura. V současném menšinovém kabinetu ANO kritizoval dnes Okamura znovu ministryni obrany Karlu Šlechtovou, ministra dopravy Dana Ťoka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Nejsou to podle něj odborníci.

Zástupci SPD po schůzce zdůraznili, že ve vládě nechtějí být a v případě, že vládu podpoří, budou sledovat, zda jejich programové priority budou naplňovány. Když se ukáže, že ne, vyvolá SPD hlasování o nedůvěře. Okamura současně připustil, že ANO má více možností vybrat si partnery pro spolupráci než SPD.

Babiš dnes před jednáním novinářům řekl, že ANO nechce vytvořit koalici s SPD a nechce se spoléhat ani na toleranci své vlády od Okamurova uskupení.

Podle Okamury bylo jednání konstruktivní. Strany se dohodly na expertech, kteří během příštího týdne připraví písemné znění dohody o prosazování priorit SPD budoucí vládou. "Nezaznamenali jsme zásadní rozpory. Z jednání vyplynulo, že jsou ochotni spolupracovat nějakou formou na prakticky všech programových bodech výměnou za případnou podporu nějaké konstelace vlády," uvedl Okamura.

Témata:  Hnutí ANO Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy