Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děčínská radnice evakuuje obyvatele. Hrozí zřízení skalního masivu

Zámek Děčín. Foto: Ondřej Koníček
Zámek Děčín. Foto: Ondřej Koníček
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Děčín - V centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv, který je součástí Pastýřského vrchu v části Podmokly. Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu. Radnice bude evakuovat asi dvacet lidí ze dvou domů.

"Včera (ve čtvrtek) odpoledne jsme se dozvěděli, že je velmi vážný stav a že je reálné nebezpečí, že se skála utrhne. Tak velký pohyb tam teď byl. Voda a mráz udělaly své a je to pískovec. Mluvíme asi o 74 kubících, takže je to velký masiv," uvedla primátorka Děčína Marie Blažková (ANO).

Radnice začne ještě dnes s evakuací obyvatel dvou domů, které skála ohrožuje. Jde asi o dvě desítky lidí. "Budou moci jít k rodinám. A když ne, tak město je připraveno, aby je ubytovalo na nezbytně nutnou dobu," doplnila Blažková. Domy přímo sousedí s hlavním silničním tahem na Teplice, s jeho uzavírkou se prozatím nepočítá.

Specializovaná firma následně začne sanovat skálu. "První, co se bude dělat, je záchranný plot z ocelových lan, aby alespoň roztříštil tu masu, kdyby náhodou padala," uvedla primátorka. Sanace by měla trvat asi dva týdny.

Témata:  Ústecký kraj EuroZprávy.cz Zámek Děčín evakuace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy