Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice se dnes vysmála koalici. Sobotka by to měl rozpustit, napsal Fiala

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pravicová opozice si dnes rýpla do vlády kvůli nejednotnému hlasování o protikuřáckém zákonu. K neschválení normy se dnes vyjádřili také podnikatelé.

Pro protikuřácký zákon hlasovali poslanci ČSSD a KDU-ČSL, z koaličního hnutí ANO ale ani ne třetina zákonodárců. Z opozičních TOP 09, KSČM a Úsvitu byli pro jen jednotlivci, poslanci ODS hlasovali proti.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že řada poslanců TOP 09 včetně jeho samotného chtěla protikuřácký zákon podpořit. Ve chvíli, kdy se proti vládnímu návrhu postavila část hnutí ANO, se však postoj TOP 09 změnil, řekl. Ze záznamu hlasování je patrné, že poslanci TOP 09 zprvu zákon většinově podpořili. Při třetím hlasování se většina klubu hlasování zdržela.

Podle Kalouska strana nechtěla doplňovat vládní koalici ve chvíli, kdy nehlasuje jednotně. "Vláda měla většinu 112 hlasů, bez ohledu na náš názor," poznamenal. "Nebaví nás, abychom v rozhodujících okamžicích záplatovali díry vládní koalice," dodal.

Ke kritice vlády využil dnešní nesoulad koaličních poslanců také předseda občanských demokratů Petr Fiala. "Vládní koalice má mít 112 hlasů. Dnes jich nedala dohromady více než 80...Premiér Sobotka by to měl rozpustit...," napsal na twitteru. Fiala poznamenal, že ODS byla od začátku proti zákonu. Regulace kouření podle něj není úkolem státu.

Restauratéři se domnívají, že je lépe vyžadovat důsledné plnění současného zákona než opakovaně měnit podmínky v podnikání. "Jedním z hlavních problémů návrhu zákona, na který asociace od počátku poukazovala, byla snaha státu přenášet odpovědnost za důslednou kontrolu konzumace alkoholu mladistvými na podnikatele," uvedl prezident asociace Václav Stárek. Pod přísnými sankcemi podle něj měli být podnikatelé odpovědni za přítomnost mladistvých, kteří pili alkohol, i když ho konzumovali před návštěvou jejich provozovny.

Výkonnému řediteli Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Jaroslavu Burkartovi neschválení protikuřáckého zákona, který obsahoval i zpřísnění pro prodej lihovin nezletilým, vadí.

Témata:  Miroslav Kalousek Petr Fiala koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy