Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Energetici v Temelíně zavezli palivo do reaktoru, začnou zkoušky

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Temelín - Energetici v jaderné elektrárně Temelín zavezli o víkendu palivo do reaktoru prvního bloku. Nyní je na řadě několikadenní montáž rektoru. Poté začnou zkoušky, jejichž výsledek určí termín, kdy se první blok znovu připojí k přenosové soustavě. Podle plánu by to mělo být v první polovině března.

Do reaktoru umístili energetici 163 palivových souborů. O víkendu zavážení paliva po třech dnech ukončili. "Na začátku odstávky všech 163 palivových souborů vyvezeme do vedlejšího bazénu, zkontrolujeme je, zpět do reaktoru se vrací dvě třetiny z nich a místo zbývající třetiny jsou pak nové soubory. V tomto případě to bylo 54 palivových souborů," řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Reaktor nyní energetici zavírají. Zavážení trvalo tři dny, nepřetržitě 24 hodin denně. "Palivo jsme zavezli bez komplikací," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml. Soubory se umisťovaly sektorově od krajů a na přesně stanovenou pozici, kterou určili reaktoroví fyzici. "Některé soubory jsou nové a jiné budou v reaktoru čtvrtým rokem. Proto je důležité palivo poskládat tak, aby neutronový tok byl rozmístěn rovnoměrně," uvedl Kruml.

Při přesunu paliva z bazénu do reaktoru ujel zavážecí stroj asi pět kilometrů. Jeho maximální rychlost byla necelých 30 centimetrů za vteřinu, během zavážení se liší. "Vlastní palivový soubor se na pozici v reaktoru zasouvá rychlostí tři centimetry za vteřinu. Každý jeho pohyb sleduje obsluha pomocí kamery. Vše se děje pod vodou, která ochrání pracovníky na reaktorovém sále," řekl Sviták. Postup prací se celou dobu online přenášel do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby.

Témata:  Jaderná elektrárna Temelín ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy