Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavedení obecného referenda? Většina Pirátů své poslance podporuje, objevily se ale i výtky

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Většina členů Pirátů stojí za svým poslaneckým klubem v postoji k zavedení obecného referenda. Hlasujících v členské anketě nicméně mají výhrady k nastavení takzvaného ústavního referenda, ve kterém by se hlasovalo například o členství v Evropské unii a v NATO.

Pirátští poslanci v jednání s ANO, SPD a KSČM o podobě zákona o referendu navrhují rozdělit referendum na běžné otázky a ústavní otázky. Běžné referendum by podle Pirátů mělo být možné vypsat na základě petice 100.000 až 250.000 občanů a závazné by mělo být na základě nadpolovičního počtu hlasů. Pro vypsání ústavního referenda by bylo třeba dvojnásobek podpisů pod peticí a souhlas 60 procent hlasujících. Piráti zároveň uvádějí, že by chtěli zavést ústavní referenda až s časovým odstupem po běžných referendech.

Stanovisko poslaneckého klubu podporuje ve stranické anketě 56 procent hlasujících Pirátů.

V diskusi u ankety Piráti upozorňují, že s běžným referendem souhlasí, výhrady často mají k ústavnímu. Nejčastěji se hovoří o potřebě výraznější většiny, než jakou navrhuje poslanecký klub. V diskusi zazněl požadavek na účast alespoň 50 procent voličů pro závaznost hlasování nebo požadavek na to, aby bylo stanoveno určité procento ze všech oprávněných voličů, kteří musí otázku položenou v referendu podpořit. Zazněl i návrh, aby pro změnu Ústavy musela schválit ústavní většina poslanců a senátorů a zároveň většina lidí v referendu.

Požadavky na přísnější nastavení ústavního referenda členové Pirátů často zdůrazňují obavami z toho, že by o otázce, která může zásadně ovlivnit budoucnost Česka, mohla rozhodnout pouze menšina voličů. Zaznívají také obavy z možných dezinformačních kampaní.

Zatímco SPD prosazuje, aby pro vypsání referenda stačilo 100.000 podpisů a rozhodování se mohlo týkat všech otázek, ANO původně navrhovalo podmínit vypsání referenda 800.000 podpisy. Vládní hnutí také chce vyloučit z okruhu otázek pro referendum oblast daní nebo mezinárodní otázky, včetně členství Česka v EU či NATO.

Témata:  Česká pirátská strana referendum zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy