Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát na vyznamenání nominoval téměř 30 osob. Tady jsou jména

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Senát navrhne na státní vyznamenání celkem 28 osobností.  Senátní podvýbor pro státní vyznamenání z 35 jmen vybral třeba politika, pedagoga a bývalého disidenta Petra Pitharta nebo diplomatku Evu Filipi.

Sněmovna i Senát o nominacích rozhodnou v létě a kandidáty nabídnou prezidentovi Miloši Zemanovi, který návrhům může, ale také nemusí vyhovět. Vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku.

Mezi nominovaných ční Evžen Plocek, zastánce obrodného procesu v komunistické straně během událostí pražského jara, který se v dubnu 1969 upálil v Jihlavě. Je označován po Janu Palachovi a Janu Zajícovi za třetí živou pochodeň na protest proti proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci.

Eva Filipi je jednou z nejzkušenějších a nejrespektovanějších diplomatek, v současnosti působí v Sýrii. Bývalý český premiér a první předseda novodobého Senátu Pithart byl nominován za podíl na úspěšné politické transformaci po roce 1989. Cestovatel a etnograf Miroslav Stingl je mezinárodně uznávaným znalec domorodých kultur. Mezi jeho nejvýznamnější počiny jsou řazeny výzkumné pobyty mezi národy a kmeny indiánů, Polynésanů, Eskymáků a Papuánců.

Z vědců byli kromě opětovných nominací Říhové nebo Jiřího Bártka z Ústavu molekulární a translační medicíny navrženi vedoucí Centra kardiovaskulární prevence Renata Cífková, historik Antonín Klimek nebo ředitel Masarykova onkologického ústavu a šéf senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky státní vyznamenání Pithart Petr

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy