Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš vyzval alternativní taxi služby, aby dodržovaly zákon a používaly licencované taxikáře

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes vyzval společnosti Uber a Taxify, aby dodržovaly zákony a používaly licencované taxikáře. Po jednání vlády také kritizoval formu protestů. Taxikáři od minulého týdne několikrát pomalou jízdou blokovali pražské ulice.

"To není způsob, jak to řešit," uvedl Babiš k protestům taxikářů. Ministerstvo průmyslu podle něj mohlo řešit záležitost už dříve, ale věc odkládalo s odkazem na to, že čeká na rozhodnutí evropského soudu.

Premiér vyzval Uber a Taxify, které jsou nejvýraznějšími zástupci alternativních přepravních služeb, aby dodržovaly zákony. "Není možné, aby používaly nelicencované taxikáře," uvedl. Řidičům taxi vadí, že jejich konkurenti ze společnosti Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes avizoval poslaneckou novelu, která by měla umožnit všem taxikářům místo taxametrů používat aplikace. Měla by rovněž uzákonit, že zprostředkování v taxislužbě je vázanou živností. "Podle naší novely by bylo možné zprostředkovat taxislužbu jenom těm, kdo na to mají oprávnění," uvedl Ťok.

Legislativní proces chce zkrátit tím, že nepůjde o vládní novelu, ale také navržením schválení normy v prvním čtení ve Sněmovně. "Asi o tom (poslanci) budou chtít diskutovat, ale ten pokus bych učinil," řekl.

"Myslím, že to je asi maximum toho, co jsme mohli dokázat," uvedla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Podle ní teď musí taxikáři věřit vládě, že se problematikou budou zabývat a novelou zákona vyřeší nerovné podmínky.

Podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů však jsou výsledky dnešního jednání nedostatečné. "Zastal se nás premiér v demisi, lhář a podvodník," řekl Bednář u strahovského stadionu, kam se dnes odpoledne sjely desítky taxikářů. Mluvil o tom, že pokud se do pondělí nestane nic zásadního, tak budou protesty v pražských ulicích pokračovat. Jeho výroky však odsoudila většina přítomných taxikářů včetně členů Sdružení českých taxikářů.

Témata:  Andrej Babiš taxi Dan Ťok Taxi Uber

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy