Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nepojede na mnichovské konferenci, účast zrušil kvůli nachlazení

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zrušil účast na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Jako důvod uvedl nachlazení. Českou republiku budou na akci o víkendu reprezentovat ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO).

"Premiér zrušil cestu ze zdravotních důvodů," řekla mluvčí vlády Barbora Peterová. Babiš se podle ní potýká s nachlazením. Rozhodnutí o zrušení účasti padlo během dneška. Ještě ráno se plánovalo setkání Babiše s novináři před cestou.

Někteří opoziční politici v úterý upozorňovali na to, že reputaci České republiky v zahraničí škodí, že premiér Babiš je podezřelý ze spolupráce s komunistickou státní bezpečností. Bratislavský krajský soud v úterý v obnoveném řízení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Stropnický letí do Mnichova z neformálního setkání ministrů zahraničí EU, které se ve čtvrtek a pátek koná v Bulharsku. V sobotu se Stropnický postupně sejde s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem, ministrem zahraničí Ukrajiny, Makedonie a Gruzie.

Mnichovská konference patří k nejvýznamnějším setkáním politiků a expertů k tématu bezpečnosti. Letos jsou potvrzenými hosty například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ukrajinský prezident Petro Porošenko nebo americký ministr obrany James Mattis. Tradičně budou přítomni také vrcholní představitelé německé vlády včetně kancléřky Angely Merkelové. Babiš minulý týden po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že na konferenci chce potvrdit zakotvení České republiky v EU a NATO.

Témata:  Andrej Babiš Martin Stropnický vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy