Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš je estébák? Exposlanec ANO vyhrožoval oběšením. A Topolánek se jen směje

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Slovenský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. ´Tento fakt se stal terčem vtípků celé řady osobností českého politického života.

Ke kauze se vyjádřil například expremiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek. „No není tohle konečně přiznání? "Budeme žalovat až do smrti“ uvedl Babiš Mf Dnes která patří do jeho svěřenského fondu. A co na spolupráci s STB(ákem) říkají ministři @RPelik a @SlechtovaKarla ? Makáme! Jinak to rozvrácení justice, soudů a armády nestihneme...“ rýpnul si do Babiše a jeho ministrů Topolánek.

„Pro Babiše jediné čestné řešení: tvrdil že agentem StB nebyl, dle soudu však evidován oprávněně. Implikace: byl a lhal. Premiérem by být neměl dokud u Evropského soudu pro lidská práva své jméno neočistí. Měl by jako Kaczynski řídit premiéra, ministry ANO z pozadí. Jenže Kaczer je formát," zdůraznil český politik, publicista, politický komentátor Roman Joch. 

Michal Bláha, internetový podnikatel a autor služby Hlídač státu, pak na twitteru připomněl dřívější slova některých členů a poslanců hnutí ANO o situaci, že by se potvrdilo, že byl Andrej Babiš v StB. „Tato možnost je natolik vyloučená, že vám můžu slíbit, že se oběsím, pokud se to prokáže," řekl v prosinci 2013 v Hyde Parku Jiří Zlatuška (poslanec ANO 2013-17).

"Babiš je čestný člověk a věřím mu víc než svazkům, které na něj vedla StB," řekl Martin @komarek2 Komárek Reflexu. pic.twitter.com/gnY67tMDt9

— Michal Blaha (@michalblaha) 13. února 2018

„Pokud by se objevily důkazy, že pan Babiš spolupracoval s StB, nemohl bych v hnutí zůstat, musel bych odejít. Ukázalo by se totiž, že nám lhal. Ale opravdu si nemyslím, že se to stane," řekl dne 12.11. 2013 Ivan Pilný (poslanec ANO 2013-17, od 01/2018 náměstek MŠMT).

Bláha připomíná také to, co řekl novinář a do roku 2017 poslanec Martin Komárek.„Babiš je čestný člověk a věřím mu víc než svazkům, které na něj vedla StB," řekl Reflexu.

Témata:  Andrej Babiš StB Mirek Topolánek Jiří Zlatuška Ivan Pilný

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy