Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při honičce srazil a zabil policistku. Vinu odmítá a podal stížnost k ÚS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Josef Novák, který při honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku autem srazil a zabil policistku, podal stížnost k Ústavnímu soudu. Muž si má dle pravomocného rozhusdku odsedět 16,5 roku za vraždu.

Tragická událost se odehrála předloni 2. května. Třiadvacetiletý řidič nereagoval na výzvu policistů k zastavení a začal ujíždět. Nedaleko obce Záryby Novák najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky v reflexní vestě. Žena o den později zemřela.

Podle znalců měl Novák v těle pervitin, ale věděl, co při honičce s policisty dělá. Žena se pohybovala kolem policejního auta se zapnutými majáky, které mělo řidiči zatarasit cestu.

Obhajoba v minulosti uváděla, že Novák policistku zabít nechtěl, a požadovala překvalifikování činu z vraždy na usmrcení z nedbalosti. Nejvyšší soud ovšem letos v únoru potvrdil, že ačkoliv Novákovým přímým cílem nebyla smrt policistky, musel být srozuměn s možným tragickým následkem.

Argumentace ústavní stížnosti není zatím veřejně dostupná. Většinu podnětů v trestních kauzách Ústavní soud odmítá.

Témata:  Josef Novák Ústavní soud ČR Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy