Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Verdikt v kauze Radka Bangy je pravomocný, obžalovaný ani žalobce neodvolání nepodali

Soud
Soud
Foto: Pixmac

Prostějov - Rozsudek v kauze zpěváka Radoslava Bangy je pravomocný. Aleš Rozsíval (32), kterého za rasistické výhrůžky potrestal v lednu prostějovský okresní soud podmíněným trestem, se neodvolal. Odvolání nepodal ani žalobce. Muži původně hrozily až tři roky vězení.

Příspěvky plné nenávisti, rasového podněcování a vulgarismů umístil muž na profil zpěváka 5. prosince 2016. Reagoval tak na to, že Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, tehdy demonstrativně odešel ze sálu během předávání cen Český slavík při vyhlášení skupiny Ortel, jejíž texty jsou označovány za rasistické. Bangovi obžalovaný vyhrožoval smrtí, "plynovou sprchou" či uranovými doly. Muž podle žalobce umístil na síti také nenávistné příspěvky v diskusích týkajících se rehabilitace židovského hřbitova.

Rozsívala soud potrestal podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Odsoudil ho za čtyři trestné činy - za hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Soudkyně mu uložila také dohled probačního úředníka, zpěvákovi i jeho bratru musí navíc zaplatit náhradu škody.

Muž k soudu, který vynesl rozsudek hned první jednací den, nepřišel. Na policii se původně přiznal a svého jednání litoval, později své doznání i čin zpochybnil.

Rozsudek obdržely obě strany v těchto dnech. "Byl nám doručen rozsudek a během těch osmi dnů jsme si odvolání nepodali. Trest byl uložen podle našeho návrhu. Navrhoval jsem podmínku s dohledem a náhradu škody a přesně tak to soud rozhodl. Vzhledem k tomu, že je již rozsudek v právní moci, nepodal si odvolání ani obžalovaný," sdělil žalobce prostějovského státního zastupitelství Jiří Jančík.

Témata:  Radoslav Banga soudy rasismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy