reklama

Banga poslal poměrně dlouhý vzkaz určený předsedovu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamurovi i lidem, kteří jej volí. „Když se dívám na volební promo SPD a na něm je Tomio Okamura, přemýšlím nad tím, co je za tím úsměvem špatně. Ono Adolf Hitler taky zrovna nevypadal ultra německy, spíš byl vzhledově blíže kdejakému židovi, což se časem i dost řešilo, zda tam ve skutečnosti nějaké ty geny nebyly. Jenže mně prostě nejde do hlavy ta strašná divnost a vztek, co má tenhle člověk v očích. A vůbec i ty lidi, kterými se obklopuje. Proč to v něm je a je to tak silné? Vždyť i on je 'polomigrant',“ připomíná Banga to, že Okamura je největší bojovník proti migrantům v Česku.

„Chápal bych, že tu jde o velké prachy. Třeba bude říkat cokoliv, když nezná bratra, jen aby dosáhl svého. Jasně. Ale tohle není jen o penězích - on skutečně muslimy nenávidí, stejně jako cokoliv odlišného, tmavého, včetně nás Romů. Proč ale zrovna on?! Podle mne ho musí něco strašně frustrovat. Možná je tak strašně naštvaný, protože on sám musí bojovat se svou vlastní odlišností. Nebo ne? Vždyť se nad tím zamyslete - ani Čech, ani Japonec. Musel se s tím těžce vyrovnávat. Od mala to musel poslouchat, řešit. On sám v minulosti přiznává šikanu,“ píše Banga na facebooku.

I proto zpěvák nabyl podezření, že celé jeho SPD je jakási forma terapie. „On to chce "všem natřít". A chce všem dokázat, jak on "je slušný" a jak "je jako oni". Podle mne je to jasné. Chtěl strašně zapadnout mezi většinu. Chtěl uznání a byl připraven pro něj udělat cokoliv. Teď má své lidi. Tu hromadu voličů SPD, které spojuje jedno jediné: NENÁVIST, která se tváří jako "láska k vlasti". Ono co do vesmíru pošleš, to se ti taky vrátí. Tomio by si měl ale uvědomit, že je to jen iluze. Ne. Nepatří mezi tu většinu, kam vždy chtěl. Když převede tu nenávist někam jinam, v jeho případě na Islám, Romy a imigranty, neznamená to, že se smířil se svou vlastní frustrací. Prostě Tomio nenalezl dostatek sebelásky. Sebeuznání. Já sám to kupodivu chápu. Dlouho jsem se musel vyrovnávat se svou vlastní odlišností. Nezapadal jsem nikam,“ přiznává romský zpěvák.

Až ve dvaceti podle svých slov pochopil, že takhle to má být. „Že možná nejsem typický Rom a ani typický Čech. Jsem ale Radek Banga a mám se takhle rád. A pokud mě bude mít někdo rád, chci, aby to bylo kvůli mé osobě, nikoliv kvůli tomu, že jsem Rom nebo Čech. A pochopil jsem, že holt existují lidi, co mě budou nenávidět, ať budu sebelepší člověk. Takhle to holt je. Člověk musí i přes to hledat na světě především to dobré. Co tím chci říct? Je mi vlastně pana Okamury líto. Možná si prožil své. Možná to nezvládl lépe, než takhle. Bohužel,“ posteskl si.