Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínští turisté mají zájem o jih Čech, lákadlem jsou především dva zámky

Český Krumlov. Foto: Ondřej Koníček
Český Krumlov. Foto: Ondřej Koníček
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Český Krumlov - Jižní Čechy stále víc přitahují asijské turisty. Na první místo v návštěvnosti kraje se loni z cizinců dostali Číňané, kterých se v kraji ubytovalo 101.000, meziročně o 62 procent víc. Na třetí pozici jsou turisté z Tchaj-wanu a čtvrtí návštěvníci z Jižní Koreje. Podle agentury CzechTourism patří mezi důvody růstu větší zájem čínských cestovních kanceláří o kraj a populární destinace jako je Český Krumlov.

V Jihočeském kraji se loni ubytovalo 1,57 milionu turistů, což je přibližně o 120.000 lidí meziročně víc. Jde o téměř devítiprocentní meziroční nárůst. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Jihočeský kraj patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější lokality v republice. Jedním z hlavních lákadel pro turisty jsou památky. Mezi nejnavštěvovanější patří zámky v Českém Krumlově a v Hluboké nad Vltavou. Turisté rovněž hojně navštěvují Šumavu. Například obec Kvilda eviduje každoročně stovky tisíc návštěvníků.

Do Jihomoravského kraje zase přijelo ve srovnání s minulým rokem o 77 procent více jihokorejských turistů, celkově téměř 35.000. Liberecký kraj přilákal asi čtyři tisíce izraelských turistů. V předchozích letech jich přitom do kraje přijíždělo jen několik stovek.

Číňané v Česku loni nejvíc utráceli. Jejich podíl na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo EU stoupl meziročně o tři procentní body na téměř 31 procent. Průměrně nechali v obchodech 17.907 korun. Na druhém místě byli návštěvníci z Ruska, s podílem 25 procent, což je meziročně o zhruba dva procentní body více.

Témata:  Jihočeský kraj turisté Český Krumlov Hluboká nad Vltavou hrady a zámky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy