reklama

ARC slovenského miliardáře Pavola Krúpy se domáhá 856.000 korun jako náhrady škody za jeden z bývalých bytů OKD, který jejich vlastníci, společnost Residomo (bývalé RPG Byty) a předtím RPG Industries, neprodali nájemníkům.

Přes 43.000 bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu s šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy (zemřel v roce 2015). O dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Podle privatizační smlouvy měli mít nájemníci v případě prodeje bytů předkupní právo a měli je koupit za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Krúpově firmě postoupila své pohledávky nájemnice jednoho z bytů. Škoda podle firmy vznikla nájemníkům tím, že nebyla dodržena povinnost přednostní nabídky za zvýhodněnou cenu. Suma 856.000 korun, kterou ARC vymáhá, představuje rozdíl mezi částkou, na niž byl jeden byt oceněn při privatizaci (40.000 korun), a cenou bytu dle pozdějšího znaleckého posudku (896.000 korun). Kdyby Krúpa s žalobou uspěl, otevřelo by to zřejmě cestu pro další nájemníky bývalých hornických bytů.

Sobotka byl v roce 2004 ministrem financí. Krúpa chce jako svědky k soudu předvolat ještě tehdejší ministry průmyslu Milana Urbana, zdravotnictví Marii Součkovou (všichni ČSSD), zahraničí Cyrila Svobodu a životního prostředí Libora Ambrozka (oba KDU-ČSL). Telička byl dříve členem představenstva společnosti NWR, jíž patřilo OKD.