reklama

Hlasy jejich poslanců by spolu s hlasy poslanců ANO k přijetí normy v dolní komoře stačily. Další strany vyjadřují ochotu k debatě. Naopak například místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek pokládají záměr za populistický, vyplynulo z dnešní ankety ČTK.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjejí. Pro letošní rok se základna počítala jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Před tím byly platy politiků zmrazeny a nezvyšovaly se. Příští rok a v následujících letech by měl být koeficient podle platného zákona 2,75. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní dalo do připomínkového řízení návrh, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5.

"Postupné zvyšování násobku pro výpočet platové základny v posledních letech spolu s růstem výše průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře zapříčinily dramatický nárůst výše platové základny představitelů státní moci, a to zejména v porovnání s ostatními skupinami osob odměňovanými z veřejných rozpočtů," stojí v důvodové zprávě. Zvýšení platů politiků mezi letoškem a příštím rokem by bylo za současného stavu podle zdůvodnění "bezprecedentní skokové" a nebylo by možné je "považovat za přiměřené".

"Návrh je evidentně populistický," prohlásil Kubera. V Senátu pro něj hlasovat nebude. Kubera ale soudí, že zákonodárci předlohu, pokud ji vláda předloží, schválí. Budou se podle něho bát ji nepodpořit.

Předseda SPD Tomio Okamura připomněl, že už v minulém volební neúspěšně navrhoval další zmrazení platů politiků i soudců. "Podporujeme všechny návrhy, které jsou proti zvyšování platů politiků. I tento návrh podpoříme," řekl. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek už dřív uvedl, že Piráti s překotným zvyšováním platů poslanců a ministrů nesouhlasí. "Proto Piráti podpoří zpomalení růstu platů ústavních činitelů a zejména se zaměří na to, aby byl růst provázán se soukromým sektorem a nebyl tolik závislý na růstu platů státních zaměstnanců," sdělil.